Quiche z indykiem

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Quiche (wym. 'kisz') jest odmianą coraz bardziej popularnej we współczesnej Polsce tarty. Wyróżnia się tym, że jest zawsze wyrawna i zalana masą jajeczną.

 

4 porcje

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 2 małe serki camembert albo półtora dużego,
  • 300 g piersi z indyka,
  • 3 łyzki suszonej żurawiny,
  • 250 ml śmietrany kremowej
  • 50g sera typu parmezan
  • mielona papryka ostra,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa

Przygotowanie

Żurawinę zalać ciepłą wodą.

Mąkę z podrobionym masłem zagniatać na gładkie ciasto. Dodac jedno jajko, łyżkę wody i trochę soli i zagnieść ponownie. Odstawić na pół godziny do lodówki.

W międzyczasie pokroić w kosteczkę pierś z indyka, doprawić solą, pieprzem i papryką i podsmażyć chwilę na patelni na rozgrzanej oliwie.

Ciasto rozwałkować wyłożyć nim formę do tarty tak, aby przykryć również brzegi. Upiec ciasto w 180°C przez 15 minut obciążając ciasto fasolkami ułożonymi na papierze do pieczenia. Po tym czasie obciązenie można zdjąć ipiec jescze 10 min.

Przygotować masę jajeczną: 3 jajka rzotrzepać i wymieszać ze startym parmezanem, gałką, solą i pieprzem. Wyjąć spód z piekarnika, ułożyć indyka, camembert i odcedzoną żurawinę. Zalać masą jajeczną i piec jeszcze przez 15 min, aż jajeczka się zetną.

 

Więcej w tej kategorii: « Krokiety z mięsem

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.