Gulasz fasolowy - Babgulyás

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Danie kuchni węgierskiej. Polecam, bo jest naprawdę przepyszne.

Składniki

  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 25 dag boczku
  • 25 dag kiełbasy
  • 25 dag fasoli
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • ostra papryka w proszku
  • ocet
  • cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Fasolę moczyć 12 godzin, a następnie gotować w tej samej wodzie aż b będzie miękka. Marchewkę i pietruszkę obrać i opłukać. Pomidor oraz paprykę umyć. Paprykę czyścić z gniazda nasiennego. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystko pokroić i dodać do prawie miękkiej fasoli. Ugotować.

Cebulę obrać i drobno pokroić. Boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę i obsmażyć na patelni. Skwarki z boczku i kiełbasy przełożyć do fasoli, a na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę, wlać trochę wody i dusić, aż płyn wyparuje. Mięso pokrojone w kostkę dodać do cebuli i mieszać aż się przyrumieni każda kostka. Połączyć z fasolą i gotować do miękkości na małym ogniu. Doprawić ostrą papryką, octem cukrem, pieprzem i solą.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.