Indyk tandoori

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Bardzo smaczne i delikatne mięsko. Idealne dla diety beztłuszczowej i z niskim indeksem glikemicznym.

Tandori to aromatyczne i bardzo kolorowe potrawy kuchni indyjskiej przyrządzane w specjalnym piecu (tandoor) opalanym drewnem i konserwowanym liśćmi szpinaku (dawniej, dzisiaj już zwykle gazem). Charakteryzują się krótkim czasem pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze dzięki czemu są soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz. Polecam mimo dzisiejszej mody pieczenia w niskiej temperaturze przez długi czas. Tu piec tandoor zastępujemy grillem.

4 porcje

Składniki

  • 1 szklanka odtłuszczonego jogurtu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno utartego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
Sałatka z pomidorów
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki posiekanych listków kolendry

Przygotowanie

Do miski wlać jogurt i sok z cytryny, dodać czosnek, cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać i włożyć kurczaka. Polać marynatą i wstawić do lodówki na noc.

Mięso wyjąć z marynaty i ułożyć na ruszcie tuż pod grillem. Piec, aż mięso się zrumieni i będzie miękkie. Podczas pieczenia smarować marynatą. Upieczone mięso pokroić na plastry. Podawać z ryżem i sałatką z pomidorów.

Sałatka z pomidorów: wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki i dokładnie wymieszać.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.