Kotlety schabowe po włosku

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

We włoszech pewnie nie znają takiej potrawy, ale parmezan i pomidory na pewno oddają trochę charakter tej południowoeuropejskiej kuchni.

 

Skłaniki

Sos pomidorowy
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki lubczyku,
  • sól,
  • pieprz.
Kotlety
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 50 g sera typu parmezan,
  • 6 plastrów schabu,
  • 6 łyżek oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

Przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać przecier, cukier sól i pieprz. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać lubczyk i odstawić na bok.

Przygotować panierkę: jaja zbełtać ze startym serem, solą i pieprzem. Plastry schabu lekko rozbić (ale naprawdę lekko, nie tak aby były cienkie jak papier), przyprawić je solą i pieprzem. Mięso obtaczać w mące i w rozbełtanych jajach. Smażyć na oleju po 3 min z każdej strony.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.