Pstrąg smażony na patelni

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Pstrąg, to jedna z moich ulubionych ryb. Łatwo dostępna, łatwa do przyrządzenia i bogata w zdrowie jak niejedna z morska. Trudno ją spieprzyć. Wystarczy trocę ziół, masełko z czosnkiem i voila!

 

Składniki

  • 4 oczyszczone pstrągi,
  • pęczek pietruszki,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 4łyzki masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • trochęmąki
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie

Pstrągi oczyścić, umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Można smażyć razem z głowami i ogonami, ja jednak ucinam te części bo nie mieszczą mi się na patelni. Jak ktoś jest bardzo wrażliwy, to proponuję przed smażeniem z głową wyłupać oczy, aby ryba nie sprawiała wrażenie patrzącej ofiary na swego oprawcy.

Rybę posolić i popieprzyć. Masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i powkładać do ryby. Farsz uzupełnić o pietruszkę i rozmaryn, po czym pozamykać pstrągi spinając wykałaczkami aby ograniczyć wyciek masełka.

 

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy z masłem klarowanym i smażyć pstrągi po 4 minuty z kazdej strony, najlepiej pod przykryciem.

Podawać z cytryną.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.