Sałatka śledziowa - kolorowa

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Kolorowa i ciekawa sałatka na przyjęcia oraz na co dzień. Z jednej tacki śledzi wyjdzie 5-6 porcji.

Składniki

  • 1 tacka śledzi w oleju
  • 30 dag pomidorów (1 duży)
  • 30 dag ziemniaków
  • 1 papryka czerwona (25 dag)
  • 1 papryka żółta (25 dag)
  • 30 dag ogórków kiszonych
  • 1 puszka białej fasoli
  • 7 łyżek oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kartofle umyć, ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić i przepłukać wodą. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki i też pokroić w kostkę. Ogórki obrać i również pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać i drobno posiekać. Śledzie pokroić w cienkie paseczki. Wszystkie składniki połączyć, dodać olej i sok z cytryny , doprawić solą, pieprzem , wymieszać i przełożyć do salaterki.

Jeśli śledzie są dość słone nie trzeba sałatki solić.

Więcej w tej kategorii: Sałatka śledziowa z bananami »

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.