Karp w galarecie

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Przepyszny karpik jadany raz do roku na wigilię i Święta Bożego Narodzenia.

Składniki

  • 6 dzwonków karpia
  • 6 cebul
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • kilka listków bobkowych
  • kilka nasion ziela angielskiego
  • 40 g żelatyny
  • sól
  • cytryna

Przygotowanie

Warzywa obrać, cebule pokroić na ćwiartki i ugotować w posolonej wodzie ok. 60 min. Wody dac tyle ile trzeba aby przykryć ryby gotowane bez warzyw.

Gdy warzywa będą miękkie, odcedzić wywar i ugotować w nim ryby (ok. 30 min). Wyjąć ryby z gorącego wywaru. Wsypywać do wywaru pomału żelatynę i mieszać. W międzyczasie z gorących ryb można powyjmować wystające ości. Zawsze będzie ich mniej podczas jedzenia, ale należy to robic delikatnie, aby dzwonek nie rozpadł się.

Ryby umieścić w miseczkach.  Dodać po 2-3 plasterki ugotowanej marchewki i zalać  bulionem z żelatyną. Po zastygnięciu przechowywać w lodówce.

Podawać z cytryną. Najlepiej smakuje z chałką plecioną.

Więcej w tej kategorii: « Karp smażony Kapusta z grzybami »

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.