Kwas buraczany

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Kiszony barszcz czyli kwas buraczany jest najlepszą bazą do zupy zwanej barszczem czerwonym, szczególnie na Wigilię. Kwas nadaje się do picia bezpośrednio, co jest podobno bardzo zdrowe.

Składniki

  • 4 kg buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
  • woda

Przygotowanie

Buraki obrać, pokroić w plastry i wrzucić do glinianego garnak tak aby wypełnić 2/3 pojemności. Ząbki czosnku poprzekrajać na pół i wymieszać z burakami. Boraki z czosnkiem zalewać wodą z solą w proporcji litr wody - płaska łyzka soli tak długo aż woda przykryje wszystkie buraki. Woda powinna pyc ciepła. Jeśli mamy zakwas żytni na chleb, to polecam dodać kroplę, aby przyspieszyć fermentację. Nie polecam dodawać chleba, bo robi się pleść. Pleśń i tak może się zrobić, ale bez chleba jest duża szansa na kwas bez białego kożuszka. Nie należy jednak się martwić jeśli pleśń się pojawi. Po prostu trzeba ją zebrać łyżką czerpakową (chochla z dziurami).

Po tygodniu spróbować. Jeśli jest bardzo kwaśne przelać przez sitko do słoików i przechowywać w lodówce. Jesli mało kwaśne potrzymać jeszcze 3-4 dni i powtórzyć proces.

 

 

Więcej w tej kategorii: « Pierniczki świąteczne

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.