Zupa krem z pora

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Bardzo delikatna zupka, bardzo prosta do przyrządzenia no i oczywiście bardzo smaczna.

4 porcje

Składniki

  • 3 pory (40dag)
  • 2 ziemniaki (25 dag)
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła 1 żółtko
  • 1 łyżka szczypiorku

Przygotowanie

Pory oczyścić i skrócić liście do 1/3 długości, przekroić warzywa wzdłuż, dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Kartofle, obrać, umyć i również pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć pory, następnie wlać jeden litr wrzątku, dodać kartofle, posolić i gotować do miękkości około 25 min.

Zupę zmiksować, dodać mleko, zagotować i zdjąć z ognia.

Śmietanę połączyć z żółtkiem i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać posypaną szczypiorkiem, z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Więcej w tej kategorii: Zupa pieczarkowa »

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.